Image
9 Ağustos, 2024

Egzama(Atopik Dermatit) nedir? Egzamanın sebebi nedir? Egzamaya ne iyi gelir?

Egzama nedir?

Egzama, cilt üzerinde kızarıklık, kaşıntı, şişlik, lezyon gibi belirtiler ve semptomlar ile ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Diğer bilinen adıyla atopik dermatit, dünyada en sık rastlanan cilt hastalıklarından biridir.

Egzamanın belirtileri nelerdir?

Egzamanın en temel belirtileri arasında kızarıklık ve yoğunluğu değişen kaşıntı yer alır. Kuruluk ile ilintili olarak pullanma, döküntü ve çatlak da görülebilir. Bu çatlaklar kanamalı olabilir. Bu sebeple, tahriş ihtimaline karşı cildin kaşınmaması ve cilde gereken nemin sağlanması gerekir.

Egzamanın sebebi nedir?

Egzamanın sebebi kesin olarak bilinmemektedir, alerji ve stresin tetiklediği düşünülmektedir. Egzamanın belirtileri, türüne göre değişiklikler gösterebilir. Egzama, yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak gelişir. Genellikle çocukluk hatta bebeklik çağında başladığı gözlemlendiği gibi yetişkinlik döneminde başlayan vakalar da mevcuttur.

Egzama bulaşıcı mı?

Egzamanın bulaşıcı olup olmadığı en çok merak edilen konulardan biridir. Bu konuda endişe etmeye gerek yoktur, çünkü egzama bulaşıcı değildir. Egzamanın sebebi tamamen kişinin kendi vücudu ile alakalıdır. Egzamanın bulaşıcı olmadığının bilinmesi, özellikle egzama rahatsızlığı olan bireylerin çevresi tarafından iyice anlaşılmalıdır. Stres seviyesinin artması ve moral seviyesinin düşmesi, egzama semptomlarını yoğunlaştırabilir. Egzama gibi, cilt yüzeylerinde gözlemlenebilen hastalıkların psikolojik etkilerinin hafifletilmesi için kişinin sosyal çevre tarafından baskıya veya tepkiye maruz kalmaması çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki egzama gibi rahatsızlıklar dönem dönem her insanın cildinde ortaya çıkabilmektedir.

Egzama vücudun hangi bölgelerinde görülür?

Vücudun herhangi bir bölümünde görülebildiği gibi genel olarak yüz, el ve ayaklarda görülür. Egzamanın görüldüğü ciltlere atopik cilt denilmektedir. En sık görüldüğü bölge eldir. Sabun vb. gibi kimyasallara maruz kalan eller alerjik reaksiyon gösterebilir. Alerjik tepkiye sebep olan maddelerden kaçınmak çok önemlidir.Elden sonra ise ayaklar, egzamaya en sık rastlanılan bir diğer bölgedir. Uzun süre havasız ve terli kalan ayaklarda sıkça görülebilir. Ayakta egzama oluşumunu önlemede hava alan çorapların ve ayakkabıların tercih edilmesi çok önemlidir.Egzamanın bir diğer sık görüldüğü bölge yüzdür. Cilt bakımı için dikkatsizce kullanılan kozmetik ürünler egzamaya yol açabilir. Özellikle daha önce egzama rahatsızlığı yaşayan bir hasta ürün seçimi sırasında çok dikkat etmelidir. Bu sebeple kozmetik ürünler tercih edilirken cildi yapınıza uygun ürünlerin tercih edilmesi çok önemlidir.Egzamanın vücudun herhangi bir bölümünde görülme olasılığını bilmek gerekir. Saç, sakal ve kaş gibi tüylü bölgelerde oluşan benzer semptomlar çoğu zaman egzama sanılmaktadır. Fakat bu bölgelerde ki semptomlar genellikle seboreik dermatit sebebiyle ortaya çıkmaktadır.Rosacea hastalığı(gül hastalığı) da egzama ile sıkça karıştırılan hastalıklardandır.

Egzama nasıl tedavi edilir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Nelere dikkat etmeliyiz?

Egzamayı tedavi etmek mümkündür. Egzama tedavisini doğru uygulamak için öncelik teşhistir. Bu yüzden benzer semptomları vücudunda gören kişiler doktoruna danışmalıdır. Doğru teşhisten sonra doğru tedavi ile egzama cildiniz ve hayatınız için problem olmaktan çıkar.Egzama için genellikle nemlendirici kremler doktorlar tarafından önerilmektedir. Cilt bakımına, beslenmeye ve vücudumuzun alerjik tepkilerine karşı dikkat edildiğinde başarıya ulaşılabilir. Bazı durumlarda kortizonlu ilaçlar ve ürünler önerilsede, cilt yapısını korumak için mümkün olduğunca kortizondan uzak durmakta fayda vardır.Bir öneri olarak, semptomların alevlendiği dönemlerde düzenli olarak not tutmak çok önemlidir. Tükettiğimiz besinler, kullandığımız kozmetik ürünler, kullandığımız kimyasal temizlik maddelerini not ederek vücudumuzun alerjik tepkilerini keşfedebiliriz. Aynı şekilde egzama belirtileri görülmediği dönemlerde de not tutarak, vücudumuza iyi gelen her şeyi keşfedebiliriz. Not tutmayı uzun süreli bir alışkanlık haline getirmek sağlık sorunlarınız için de yararlı olacaktır.

Egzamaya iyi gelen besinler nelerdir? Egzama hastaları neler yemeli?

Egzamaya çeşitli besinler iyi gelebildiği gibi, içerdiği vitamin ve mineraller bakımından bazı besinler uzmanlar tarafından çokça önerilmektedir. Bu besin önerileri egzamaya karşı size diğer tedavilere ek olarak yardımcı olabilir.

Lahana

Lahana, içerisinde bulunan kükürt sayesinde egzama, sedef gibi cilt hastalıklarında iyileşme sürecine fayda sağlar. Ayrıca akne tedavisinde de destek olarak kullanılabilir.

Kereviz

Kereviz, egzaması olanların mutlaka tüketmesi gereken besinlerdendir. Antioksidan özelliği olduğu için cilde zarar veren maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Karahindiba

Karahindiba, antioksidan kaynağıdır. Antioksidanların ve serbest radikallerin zararlı etkilerini yok etmeye yardımcı olur. İnflamasyonu azaltır.

Keten tohumu

Keten tohumu yağı cilt esnekliğini artırır. Kuruyan, kaşınan ve kırmızı renge bürünen ciltler ile egzamanın tedavisine yardımcı olur.

Alabalık

Alabalık tüketildiğinde yeni hücre oluşumunu destekler. Sedef hastalığı, egzama, kaşıntı, döküntüler, cilt lezyonları gibi cilt problemlere karşı yardımcı olur.

Egzama için hangi nemlendirici kullanılmalı?

Türkiye'de, birçok ürün egzamayı geçirdiğini iddia etmektedir. Aslında bu iddia ve beklenti tamamen yanlıştır. İyi bir nemlendirici egzama tedavisinin çok büyük bir bölümünü oluşturur. Buna rağmen egzama sadece nemlendirilerek çözülecek bir rahatsızlık değildir.Egzama için nemlendirici seçimi yaparken doktor önerisi çok önemlidir. Ayrıca sizinle aynı problemi yaşayan insanların tecrübelerinden faydalanmak ve onlardan öneri almakta ürün tercihinde bir yöntem olabilir.

Blue Cap Krem ve Blue Cap Köpük egzamaya iyi gelir mi?

Blue Cap Krem ve Blue Cap Köpük atopiye yatkın ciltlerde görülen belirtilere karşı yardımcı olur. Kızarıklık, yoğun kaşıntı, kuruluk, nem ihtiyacı, pullanma, döküntü, kepeklenme ve çatlaklara karşı cildinizi yoğun şekilde nemlendirir.Blue Cap ürünleri kortizon içermeyen yapısıyla cilt bütünlüğünü korur. Blue Cap ürünlerinin üretimlerinde kullanılan Moleküler Aktivasyon Teknolojisi sayesinde atopik ciltlerde etkisini hızlı bir şekilde gösterir ve semptomların tekrarlama aralığını uzatır. Bu üretim teknolojisi sayesinde yan etki ihtimalini minimuma indirirken, etkiyi maksimuma çıkarır.

Blue Cap Krem ve Blue Cap Köpük arasında ki fark nedir?

Blue Cap Krem; yüz, el ve ayak gibi lokal bölgelerde kullanılmak üzere üretilmiştir. Yapısı gereği tüy ve saçlara yapıştığı için tüysüz bölgelerde kullanılması önerilir. Blue Cap Köpük ise tüylü ve geniş bölgelerde kullanılmak üzere üretilmiştir. Köpük yapısı sayesinde kolayca yayılır ve emilir. Saç, sakal ve kaş diplerinde görülen semptomlar için doktorlar tarafından özellikle önerilir. Cildinizin neme ihtiyaç duyduğu dönemlerde, ultra nem özelliği ile nem ihtiyacını karşılar.Saç diplerinde oluşan kızarıklık, kaşıntı, kepek, pullanma ve döküntü için Blue Cap Şampuan ile beraber de kullanılabilir.